E-pošta: klinika.maribor@siol.net / Naročanje po tel.: 02/480-12-19

PRVA POMOČ

Prva pomoč je le začasni ukrep, dokler ne pridete do veterinarja. Pokličite nas, če sumite, da je karkoli narobe z vašo živaljo.

Težave, ki se iz ure v uro slabšajo in so v zvezi z bolečino, oteženim dihanjem, krvavitvami, bljuvanjem, drisko, izgubo apetita, povišano temperaturo zahtevajo strokovno pomoč izkušenega veterinarja.

Krvavitve Zavijte sterilno gazo ali kakšno prelikano krpo preko rane in pritisnite nanjo z namenom, da bi ustavili krvavitev. Čim prej nas pokličite!
Driska Žival postite 12-24 ur, občasno pa ji ponudite manjše količine postane vode. Po 12-24 urah ji ponudite majhne količine lahko prebavljive hrane kot je npr. kuhan riž, pomešan s kuhanim piščančjim mesom ali skuto. Izogibajte se kosti in drobovine. Če driska v 2-3 dneh ne pojenja, se naročite za pregled pri veterinarju. 
Povišana telesna temperatura Telesno temperaturo lahko izmerite z navadnim termometrom, ki ste ga namazali z glicerinom ali kremo za roke. Normalna telesna temperatura, izmerjena rektalno, je za pse in mačke 38,5-39,2°C. Če je temperatura višja, se posvetujte z veterinarjem.
Zastrupitve Če sumite ali pa ste celo videli, da je vaša žival popila oz. pojedla kakšen strup, ji poiskusite izzvati bljuvanje z zelo slano vodo, poiščite originalno pakiranje strupa in nemudoma pripeljite žival v ambulanto!
Zdravila Nikoli ne dajajte vašim ljubljencem nikakršnega zdravila brez poprejšnjega posveta z veterinarjem.
Infekcije sečil Pogosto in boleče uriniranje majhnih količin urina je lahko znamenje vnetja sečil. Pokličite nas takoj, če opazite kri v urinu vašega ljubljenca.
Bruhanje Žival postite 12-24 ur, občasno pa ji ponudite manjše količine postane vode. Po 12-24 urah ji ponudite majhne količine lahko prebavljive hrane kot je npr. kuhan riž, pomešan s kuhanim piščančjim mesom ali skuto. Izogibajte se kosti in drobovine. Če bruhanje v 2-3 dneh ne pojenja, se naročite za pregled pri veterinarju. V primeru, da pes bruha kri ali pa črno, kavni usedlini podobno želodčno vsebino, pojdite k veterinarju takoj.

NEKAJ POTREBŠČIN ZA PRVO POMOČ

  • GAZA/"BEBI PALČKE": za čiščenje ran in aplikacijo tekočih zdravil.
  • ANTISEPTIKI ZA RAZKUŽEVANJE KOŽE (Betadine, Hibisept, Plivasept ..)
  • POVOJI (2,5-7,5cm široki)
  • SREDSTVO ZA LAŽJE  IZBLJUVANJE IN ODSTRANJEVANJE DLAČNIH KEP
  • REKTALNI TERMOMETER
  • SAMOLEPILNI POVOJI (Vet-flex, Coban ..)
  • BRIZGE:  za aplikacijo zdravil in tekočin
  • STERILNI PRVI POVOJI: za zaustavljanje krvavitev in povijanje ran
  • PINCETA: za odstranjevanje klopov, stekla in drugih tujkov.© 2024 Klinika za male živali Maribor Izvedba © GRECO